December - Kerststronk

Sluit het jaar feestelijk af met een klassieke kerststronk! Luchtige cake, romige vulling en een decoratie vol kerstsfeer maken dit dessert perfect om samen van te genieten. 

Ontdek ons recept hieronder!

Bereidingswijze: 

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. 
  2. Splits de eieren. Klop de eierdooiers met de suiker ongeveer 5 minuten tot het mengsel licht en schuimig is. Zeef bloem en maïszetmeel boven het beslag en spatel het voorzichtig door. Klop in een aparte kom de eiwitten met een snuifje zout stijf en vouw deze luchtig door het beslag tot je een egaal mengsel hebt. 
  3. Verdeel het beslag gelijkmatig over de bakplaat en bak 10-15 minuten in de oven, tot de bovenkant goudbruin is. 
  4. Haal de biscuit uit de oven en leg deze op een licht vochtig gemaakte theedoek die bestrooid is met wat suiker. Verwijder voorzichtig het bakpapier en rol het gebak samen met de doek op. Laat enkele minuten afkoelen terwijl het in de doek blijft. 
  5. Smelt de chocolade samen met de boter au bain-marie of in de magnetron en laat iets afkoelen. Klop de slagroom tot hij dikker wordt en spatel voorzichtig samen met de suiker en het vanille-extract door de chocolade tot een romige crème ontstaat.
  6. Rol de biscuit voorzichtig uit en bestrijk met ongeveer twee derde van de chocoladecrème. Rol het gebak opnieuw op (zonder doek) en snijd een klein stukje af om als takje bovenop te plaasten. Plak dit stukje vast met een beetje crème. Bestrijk de hele stronk met de resterende crème en gebruik een vork om ribbels te maken voor het "houtnerf-effect". 
  7. Werk af met chocoladeschilfers en andere decoratie naar keuze. Bestrooi met poedersuiker voor een winters effect. 
  8. Smakelijk en geniet van de feesten!  

Wat heb je nodig? 

Voor de biscuit: 

  • 4 eieren
  • 60 g bloem 
  • 2 kl bakpoeder
  • 60 g maïszetmeel
  • 125 g fijne suiker
  • 1 snuifje zout

Voor de vulling: 

  • 250 g boter (op kamertemperatuur) 
  • 2 kl vanille-extract
  • 120 g fondantchocolade
  • 100 ml slagroom
  • 300 g poedersuiker

Voor de afwerking: 

  • 200 g chocoladeschilfers 
  • suikerdecoratie (naar keuze)